Monday, June 6, 2011

Aksi jijik peserta Maharaja Lawak


Salam semua dan selamat pagi kepada semua pengujung setia blog ini. Hari ini saya da terbaca satu artikel di keratan akhbar tentang "Aksi Jijik Peserta Maharaja Lawak" semasa membuat persembahan.

Mungkin kadang-kadang peserta terlepas pandang berkaitan bab ini. Kalu diikutkan memang tidak salah tetapi penonton maharaja lawak terdiri dari pelbagai peringkat umur. Bukan apa takut budak-budak terikut dengan gaya yang dipertotonkan peserta .

Jadi kat sini saya nak share sedikit artikel yang sempat saya ambil,

MINGGU ke-10 program Maharaja Lawak yang julung kalinya berlangsung di Pusat Arena Sukan Antarabangsa Pulau Pinang (Pisa) berjaya menarik ramai penonton.Namun, di sebalik kejayaan per sembahan kelima-lima peserta sempena program 'Jelajah Gelanggang Maharaja Lawak' itu timbul beberapa kebimbangan barisan pengkritik melibatkan Mamat Khalid, Ahmad Idham dan Saiful Apek .

Mereka merasakan kesemua peserta cenderung menggunakan ‘cross gender comedy’ atau lawak berbaur lucah dan tidak ber moral yang memberi im pak negatif kepada penonton, terutamanya golongan kanak-kanak.Mamat Khalid mengingatkan peserta supaya lebih sensitif dengan persembahan kerana tidak semua penonton boleh menerima lawak jenaka dipersembahkan dan mungkinakan mengguris hati pihak tertentu.“Tak semua orang boleh terima 'cross gender comedy' seperti dipersembahkan, mungkin ada yang jelik melihat aksi sebegitu, namun sebagai pelawak mereka perlu lebih sensitif terhadap isu yang cuba diper sembahkan.

“Bagaimanapun, saya berbangga dengan semua peserta kerana mampu mengawal dan berinteraksi dengan penonton yang ramai berbandinging sebelum ini ketika pentasMahar aja Lawak diadakan di Studio Finas,” kata pengarah fi lem Hantu Kak Limah BalikRumah itu.Pengkritik bimbang beri impak negatif Gelanggang Maharaja Lawak minggu ke-10 bertemakan bebas malam kelmarin menyaksikan tiada penyingkiran seterusnya men yelamatk ankumpulan R2 y ang mendapat undian terendah pada awal pembukaan pentas.

Kumpulan Jambu me ndahului keduduk an dengan undian 59 peratus, manakala trio Sepah mengekalkan kedudukan di tangga kedua dengan undian 55 peratus diikuti Jozan (55peratus), Nabil (50 peratus) dan kumpulan R2 (33 per atus).


Note : Apa pandangan anda berkaitan tajuk ini.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More